Dziś kolejna propozycja miejsca, którego nie możecie przegapić będąc w Chorwacji. Otok Pag, czyli inaczej wyspa Pag to piąta co do wielkości wyspa Chorwacji (długość: 60 km, szerokość: 2 do 10 km, powierzchnia: 284,18 km²), mająca jednak najdłuższą linię brzegową (302,47 km). W środek wyspy wcina się długa i wąska zatoka Paški Zaljev. Największe miasto na wyspie również nosi nazwę Pag.
Trasa jest piękna i malownicza a widoki niezapomniane.
Na wyspę od strony południowej można się dostać mostem (przejazd bezpłatny), zbudowanym w 1968, a od strony północnej promem linii: Žigljen-Prizna. Trasa jest malownicza. Można zatrzymać się w punktach widokowych i podziwiać jej piękno.
Tymi schodami można zejść nad samą wodę i podziwiać most z innej perspektywy.
Wyspa jest ośrodkiem turystyki letniej, chętnie odwiedzanym dla cichych, urokliwych plaż w zatokach pomiędzy skałami. W miasteczkach Pag, Novalja, Stara Novalja jest dobrze rozwinięta baza noclegowa, znajdują się tam ośrodki dla płetwonurków, można zwiedzać stare słowiańskie kościoły i pozostałości po kolonizacji wyspy przez Rzymian i Wenecjan.
Na wyspie dominuje klimat śródziemnomorski. Nie występuje na niej słodka woda. Powierzchnię wyspy tworzą rozległe pola białych kamieni, które przypominają pejzaż księżycowy, duża część wyspy jest jałowa i skalista. Do takiego ukształtowania terenu przyczyniły się bardzo często wiejące, silne i suche wiatry – bora. Na kamienistych polach występuje drobna roślinność, którą wypasa się owce (ok. 40 000 sztuk). Podstawową dietę owiec stanowią tymianek, rozmaryn i szałwia. Dzięki tej niezwykłej diecie ser z wyspy (Paški sir) ma niepowtarzalny smak i stał się lokalną specjalnością. W dolinie wokół zatoki rozciągają się łąki, gdzie uprawia się winogrona i oliwki. Z wód zatoki pozyskuje się sól morską.
Wyspa Pag z góry.
Piękna roślinność.
Krystalicznie czysta woda.
W restauracji.
Dobranoc miasto Pag. Jeszcze tu wrócimy.
Wszystkie zdjęcia są mojego autorstwa, nie wyrażam zgody na wykorzystywanie ich bez mojej wiedzy.
Źródło informacji: Wikipedia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz